CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, January 21, 2011

Kuih Tako di Hari Thaipusam ~~~~

Hai...
Dah lama gila aku ngidam kuih ni..
Tak mo beli², aku nak buat sendiri **berlagak sungguh**

Semalam dah terlaksana pon hajat aku..
Gigih tu buat kotak pandan tu.
Geram tengok daun pandan yang
ofismate aku bagi
gila lebar²...!!!

Nak tau macam mana aku buat kotak pandan tu..??
**kalau taknak tengok pon, aku nak tunjuk jugak..!!**

taaraaaaaaa........

jangan gelak pulak tengok aku keluar pembaris ehhh..

1. Ukur daun pandan, nak bagi semua bersaiz standard. hi³
Aku ukur 4.5cm.

2. Lipat daun pandan kepada 5 lipatan.

3. Gunting daun pandan seperti di atas ye. Jangan
sampai putus, separuh je ye..

4. Pandai² la menyilang daun pandan tu ye..
aku pon 3 4 kali try baru jadi kotak tu.
Aku nak tunjuk pon tak reti
nak tulis macam mana

5. Bawah kotak tu, haruslah jadi macam ni,
versi aku punya la. Kalau orang lain
punya aku tak tau la.. :D

Selesai buat kotak pandan, kita masak plak lapisan atas bawah..

Untuk lapisan bawah :-


Bahan² :

5 - 6 helai daun pandan (1 cawan jus daun pandan)
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula (kalau taknak manis, boleh kurangkan)
4 cawan air
1/2 cawan sengkuang cina (potong dadu)

Cara² nya :

1. Blend daun pandan dengan secawan air.
Tapis dan ambik jus nya saja

2. Campur semua bahan dalam periuk.
Masak sampai agak² pekat dengan api perlahan.

3. Bila dah masak, tuang ke dalam kotak daun pandan.
Anggaran 2/3 daripada kotak ye..

Untuk lapisan atas :-


Bahan :

3 cawan santan
1/3 cawan tepung jagung
Garam secukup rasa

Cara² nya :

1. Campur semua bahan dan masak atas api perlahan ye.
Bila agak² pekat sikit.
Tutup api dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi ye.
Biarkan kuih tako sejuk.
Kalau suka sejuk², boleh masuk kan dalam peti ais.


Komen membina dari mak aku :-

Kuih lembik sikit.. lain kali kalau nak buat, biar lapisan tu pekat²
baru tak lembik²....