salam semua... ritu teringin betul nak makan
ikan bakar kat restoran sekinchan..setelah digoogle²..
jumpa la resepi ikan bakar ni...
sedap tau ikan bakar ni..
dah 2 kali aku buat dah
ikan yang berbeza.. tapi rasa dia tetap ummpppp...
aku suka buat cara ni sebab tak payah nak susah²
bakar atas arang ke apa...
bakar atas kuali je... senang keje..
ikan bawal bakar
ni perah sikit limau kasturi bagi ada rasa masam² sikit..
sedappp...
ni pulak ikan cencaru...
sempat amik gambar masa tengah dibakar je..
yang dah siap, dah ngap baru ingat nak amik gambar..
huhuhuh....
nah aku nak share resepi
bahan;
1 helai daun kunyit*
3 batang serai*
2 inci kunyit hidup* ~ aku tak letak, lupo!!
2 inci halia*
3 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
sesudu besar udang kering*
* kisar bersama
2 sudu besar cili kisar ~ kalau nak pedas tambah cili api
asam jawa
1/2 cawan air
daun pisang & aluminium foil
garam, gula, serbuk perasa
cara;
tumis bahan yang dah diblender hingga wangi dan garing
masukkan cili kisar dan tumis sampai cili agak² masak
masukkan asam jawa. kacau rata
letak garam, gula, serbuk perasa
agak² dah mendidih, masukkan air dan tunggu sampai masak
setalah sambal masak, bahagi pada 2 bahagian.
cara nak masak;
bentangkan aluminium foil,
letak daun pisang atas aluminium foil
letak ikan (tak kesah la apa² ikan pon)
siram ikan dengan 1 bahagian sambal tadi
balut ikan kemas² dengan aluminim foil tadi
pastu bakar la atas kuali leper sampai ikan masak
balik² kan ikan.. kalau tak nanti sambal tu hangus plak...
macam yang jadi kat ikan bawal aku kat atas tu.. terhangus sikit..huhu
ikan cencaru plak adalah cubaan kali kedua..
memang sedap... puas hati sangat dapat makan ikan bakar ni...
bila ikan dah masak.. siram ikan dengan sambal yang lebeh tadi
sedap dimakan dengan nasi panas berasap..huhu
0 comments:
Post a Comment