Salam semuaaa... baru la dapat nak update blog ni
sepanjang minggu lepas sebok sangattt...
minggu lepas, hari raya cina tu aku buat kuih ni..
kuih sagu mata ikan.. teringat arwah ayah
sebab kuih ni kuih feberet dia.. kalau arwah ayah
ada lagi nak je hari² aku buatkan kuih ni untuk ayah..
kuih ni senang je kalau nak buat.. terlalu senang kott
huhuh.. meh tengok cara buat kuih ni ye..
bahan;
1 cawan sagu mata ikan
3 cawan air
gula secukup rasa
beberapa titik sirap
kelapa parut
cara;
didihkan air, masukkan sirap
bila air dah mendidih, masukkan sagu mata ikan
kacau ratakan.. lebeh kurang dalam 10 minit gitu
bila dah nampak pekat, masukkan gula
kacau lagi..jangan masuk gula awal² tau..
masa sagu tu masih putih²
alihkan sagu ke bekas/loyang untuk dikukus plak
kalau tak nak kukus pon tak pe..
biarkan sagu masak sampai pekat..
tujuan untuk kukus tu, untuk mengekalkan
bentuk sagu yang bulat² tu..
kalau tak nak kukus, bolehhh..
tapi jangan selalu kacau sagu tu, takut
sagu tu hancur kalau asik dikacau²....
aku kukus sekejap sagu ni..
tak ingat berapa minit.. pandai² adjust..
taraaaa....
ni la hasil nye...
untuk kelapa parut tu, letak garam sikit ye..
gaul² kan pastu potong kuih sagu
dan salutla kelapa parut
pastu apa lagiiii
makan laaaaaaaaaaaaaaaa.....
0 comments:
Post a Comment