Ellooo..
Banyak yang aku nak ceritakan kat dalam blog ni,
tapi x tau nak mula dari mane.
elok nye aku mulakan mane yang mula
dulu la kann...
Isnin lepas aku masak
Cendawan Goreng Cili Api + Gulai Ketam
tok suami aku.
uhuhu... aku yang masak kan
mestila aku cakap sedapppp...
ihiiihihii...
Bukan aku sorang je yang cakap sedap
incik suami pon kate sedap jugakk
uhuhu...
bangga wey suami puji masak sedapp
Cendawan goreng cili api + gulai ketam ni
resepi ni dari mak aku..
memang la sedap kann
Resepi Cendawan goreng cili api
Cendawan
Cili api (ikut pedas masing²)
Sedikit ikan bilis
Sebijik bawang kecik
3 bijik bawang putih
Tumbuk lumat cili api, ikan bilis, bawang kecik ngan bawang putih.
Tumis bahan tumbuk.
Masukkan cendawan.
Perasakan dengan garam / serbuk perasa.
Letak air SIKIT je..
Tunggu le sampai masak...
** kalo masak cendawan jangan letak air banyak²,
sebab cendawan tu akan kluarkan air die sdri **
ni la ghupe nye cendawan goreng ciliapi
Resepi Gulai Ketam (ni versi aku ye)
2 ekor ketam (potong jadi 4)
Sebijik bawang kecik
10 bijik ciliapi
Santan 100ml
Air 1 1/2 cawan
Tumbuk ciliapi dengan bawang kecik
Dalam periuk,
Masukkan ketam, bahan tumbuk, santan, dan air
Masak dengan api sederhana.
Kacau sentiasa supaya santan tu tak berketul²
Masukkan garam / serbuk perasa.
Tunggu mendidih..
Siap utk dimakan..
nyum...nyum..nyum...
tapi x tau nak mula dari mane.
elok nye aku mulakan mane yang mula
dulu la kann...
Isnin lepas aku masak
Cendawan Goreng Cili Api + Gulai Ketam
tok suami aku.
uhuhu... aku yang masak kan
mestila aku cakap sedapppp...
ihiiihihii...
Bukan aku sorang je yang cakap sedap
incik suami pon kate sedap jugakk
uhuhu...
bangga wey suami puji masak sedapp
Cendawan goreng cili api + gulai ketam ni
resepi ni dari mak aku..
memang la sedap kann
Resepi Cendawan goreng cili api
Cendawan
Cili api (ikut pedas masing²)
Sedikit ikan bilis
Sebijik bawang kecik
3 bijik bawang putih
Tumbuk lumat cili api, ikan bilis, bawang kecik ngan bawang putih.
Tumis bahan tumbuk.
Masukkan cendawan.
Perasakan dengan garam / serbuk perasa.
Letak air SIKIT je..
Tunggu le sampai masak...
** kalo masak cendawan jangan letak air banyak²,
sebab cendawan tu akan kluarkan air die sdri **
ni la ghupe nye cendawan goreng ciliapi
Resepi Gulai Ketam (ni versi aku ye)
2 ekor ketam (potong jadi 4)
Sebijik bawang kecik
10 bijik ciliapi
Santan 100ml
Air 1 1/2 cawan
Tumbuk ciliapi dengan bawang kecik
Dalam periuk,
Masukkan ketam, bahan tumbuk, santan, dan air
Masak dengan api sederhana.
Kacau sentiasa supaya santan tu tak berketul²
Masukkan garam / serbuk perasa.
Tunggu mendidih..
Siap utk dimakan..
nyum...nyum..nyum...
2 comments:
ermmm...syidapp nye gulai ketam tu...my feveret tu =)
bile nk update cite tentang pregnant?? (*_^)
eh aien sabar la.... byk yg nk di cite kan nih.. x sempat.. ISO>>ISO>>ISO
Post a Comment